DNEVNIK: april 2013. god.

Planinarska sekcija - Izveštaji

05. april: Veče vina i bermeta

U restoranu ,,Talia,, održano je Veče i vina i bermeta, koje postepeno prerasta u lepu tradiciju. Uz orkestar ,,Kabare,, zabavljalo se blizu sto posetilaca, od čega gotovo polovina iz našeg društva. Kao i do sada, gost večeri bio je Nikola Cuculj, vlasnik vinarije ,,Vinik,, iz Vršca, koju smo posetili u oktobru prošle godine. Nosilac je titule Vitez vina - veliki majstor Banatskog vinskog reda ,,Sveti Teodor’’. Gosti su do ranih jutarnjih sati imali priliku da uživaju u njegovim izuzetnim vinima – Šardone barik, Muskat Hamburg, Kabernet Sovinjon i Bermet.

07. april: Uređenje staza

 

Kao pre mesec dana, i ovoga puta podelili smo se u dve grupe. Prva grupa (šest planinara) iz kampa u Ovčar Banji izašla je do vidikovca na Debeloj gori i raščistila stazu br. 6 kao i sam vidikovac, a u povratku stazu koja se spušta uzvodno od Kađenice. Druga grupa (petoro planinara)  krenula je pravcem manastir Vavedenje – Grušinac – Kladnje brdo, istočnim grebenom, ka vrhu Ovčara. Imali su nešto više posla od prve grupa sve do izlaska na obeleženu stazu ispod vrha. Sve je završeno oko 15 časova


13. april: Fruška gora – ,,Dositejevim stazama,

Republička akcija ,, Dositejevim stazama,, održana je po deveti put, u organizaciji PSD ..Dr Laza Marković,, iz Iriga. Učesnicima su bile na raspolaganju dve staze, kraća (8,5km) i duža (22km). Učestvovalo ukupno 786 planinara iz 45 planinarskih društava. Iz našeg društva učešće je uzelo 37 planinara. Opširnije o ovoj akciji pročitajte u posebnom izveštaju.

20. april:  Kanjon Mileševke II deo

Trideset dva planinara našeg društva i petoro domaćina iz UG ,,Jadovnik’’  iz Prijepolja uputilo se u Mileševku, treći put u poslednjih pet godina. Ovoga puta polazna tačka je u mestu Karaula, odakle preko Ćetanice silazimo u kanjon, na mesto zvano Sastavci, gde od Međanske i Miloševske reke nastaje Mileševka. Opet je bilo malo lutanja, ali sve se na kraju završilo kako treba. Strmim usponom izlazimo iz kanjona, a zatim se preko Kaćeva i Hisardžika nešto posle 18 sati, spuštamo do manastira Mileševa (XIII vek), zadužbine kralja Stefana Vladislava. Zahvaljujući ljubaznom sestrinstvu manastira svima, koji su to želeli, omogućeno je da posete crkvu i pogledaju (neki po prvi put) čuvene freske Beli Anđeo i Bogorodica iz Blagovesti. Prilikom  silaska sa Hisardžika jedna grupa planinara obilazi Savinu isposnicu. Opširnije o ovoj akciji pročitajte u posebnom izveštaju.

26.-28. april: Ruj, Stara planina (vodopadi Toplodolske reke)

Prvu ovogodišnju višednevnu akciju očekivali smo sa nestrpljenjem, priželjkujući lepo vreme. Krenuli smo pre svanuća, čekao nas je put od blizu 300km. Ovoga puta ima nas dvadeset četvoro. Sledi vožnja Kruševac - Niš - Bela Palanka - Babušnica. Tu nas je sačekao Saša Aranđelović iz PK ,,Ruj 1706’’ koji će nas izvesti na jednu od najlepših planina u ovom kraju - Ruj. Nastavljamo do sela Rakita, gde čekaju spremni džipovi koji će nas prevesti na polaznu tačku, selo Vuči Del, koje se nalazi gotovo na samoj granici sa Bugarskom. Tako ćemo uštedeti nešto vremena (i kilometara), pa se nećemo puno umoriti, jer nas čekaju još dva naporna dana. U laganom ritmu, posle dva sata uspona dolazimo na vrh Ruj (1706m). U povratku, bivšom graničarskom stazom, silazimo prvo na vrh Orlovac, a zatim na drugi vrh po visini - Vetren 1456m. Oko 18h ponovo smo u Rakiti, posle 15km pešačenja. Posle zasluženog piva ostaje vremena za obilazak malog kanjona Cedilka u Zvonačkoj Banji, i vožnju kroz deo kanjona reke Jerme. Oko 20:30 dolazimo u selo Strelac, gde smo prenoćili u internatu Osnovne škole ,,Dobrinka Bogdanović’’.

U subotu krećemo posle doručka za koji se pobrinulo ljubazno osoblje škole, na čelu sa direktorom Milanom Stankovićem. U Beloj Palanci nas čekaju Maja i Miki, koji će nas naredna dva dana povesti do najskrivenijih kutaka Stare planine. Obilazimo hidroelektranu Temac na reci Temštici, sagrađenu 1939.god. Posle nepuna tri kilometra uspona izlazimo na atraktivni vidikovac Vikalište, odakle se sve vidi kao na dlanu. Zatim kanjonom Toplodolske reke stižemo u selo Topli Do, odakle krećemo u obilazak prvih vodopada. To su Donji i Gornji Piljski vodopad, koji su ime dobili po vrhu Pilj, ispod koga nastaju. Donji vodopad je, sa svoja 64 metra visine, treći po veličini u Srbiji. Prizori su zaista za pamćenje, koristimo svaki trenutak za fotografisanje. U selo se vraćamo u sumrak i tek tada se smeštamo u stogodišnje kuće naših domaćina. Ostalo je još dovoljno snage da se okupimo u jednoj od njih i zapevamo uz Draganovu harmoniku Sa ovih 14km na vodopadima danas smo prepešačili ukupno 19km..

Nedelja…. Cveti. Seoska crkva zaključana, na kvaku pričvršćen buket cveća. Razmileli smo se po selu,  fotografišemo. Sokaci između kuća oblepljenih blatom još uvek su pusti. Kao da smo u nekom drugom vremenu.

Danas nas očekuju nova zadovoljstva. Posle male avanture sa našim busom, nastavljamo pešice, ovoga puta uz Javorsku reku. Slapove i male vodopade više niko i ne broji, niti se raspituje imaju li ime. Uporedo sa njima smenjuju se šume, livade, ucvetalo voće. Svakoga časa prelazmo sa obale na obalu, snalazeći se na razne načine. Nekoliko puta zagazismo u ledenu vodu jer drugog rešenja nije bilo. Zasluženu nagradu dobili smo posle blizu 4 sata pešačenja, kada se ispred nas ukazao jedan od najlepših vodopada Stare planine – Čunguljski skok. Voda kao da direktno pada s neba   preko crvenog zida visine 42 metra. Pravimo dužu pauzu. U povratku ponovo taj neprekidni, umirujući šum vode. Dok posmatramo okolne vrhove, još uvek prošarane snegom, razmišljamo kako nas već treći dan uzastopce vreme savršeno služi. Obilazimo preostala dva vodopada Krmoljski (dve kaskade ukupne visine 16m) i Kurtulski (26m), svaki od njih lep je na svoj način.U selo stižemo posle 17 časova, nakon novih 20km pešačenja. Nemamo puno vremena za sedenje sa domaćinima koji nas, željni priče i gostiju,  mole da ne polazimo još. Ipak, tek po jedno pivo u čast Sanjinog rođendana i krećemo.

U povratku svraćamo u manastir Temska (XIV vek), zadužbinu braće Dejanović. I naravno neizbežna večera kod ,,Marjana’’ u okolini Niša. Pola sata posle ponoći, preumorni ali sa puno utisaka, uspomena i fotografija stižemo kući.

Detaljniji izveštaj sa ove akcije je u pripremi.

28. april: Stazama II srpskog ustanka

PD ,,Rudnik,, je održao svoju tradicionalnu akciju, ovoga puta stazom dužine 10km   od prevoja Bućin grob do sela Ljutovnica. Da li zbog poklapanja sa akcijom na Staroj planini ili zbog zakasnelog poziva organizatora (zbog čega smo akciju najavili samo usmeno na sastanku u četvrtak, jer nije bilo vremena za najavu na sajtu i oglasnim tablama), uglavnom na ovoj akciji učestvovao je samo jedan član našeg društva.

 

Miroslav Bogdanović

 

Najave akcija

Najava akcije:Brđani 01.12.2013 27 novembar 2013, 08.55 Najave
AKCIJA: BRĐANI – ZRNAC – DIČINA - MILIĆEVCIdatum i vreme polaska: nedelja 1. decembar 2013. godine u 6,45vođa akcije: Sanja Radulovićkontakt telefon: 064 39 47 939dužina staze: 13 kmcena: 500 dinara opis
Detaljnije 0 Komentari 1637 Hits 0 Ratings
Obaveštenje 26 novembar 2013, 13.05 Najave
Obaveštavaju se zainteresovani da je za članove PD Kablar rezervisan manji broj mesta za doček Nove godine, 31. decembra u restoranu Dom u Ovčar banji. Cena dočeka je 25 eura i u to je uračunata večera i muzika. Piće se
Detaljnije 0 Komentari 1650 Hits 0 Ratings
Najava akcije: Planinarsko Veče 28.12.2013. 25 novembar 2013, 11.20 Najave
AKCIJA: PLANINARSKO VEČEdatum i vreme polaska: subota 28. decembar 2013. godine u 7,30 sa početkom u 19 časovavođa akcije: Vesna Miloševićkontakt telefon: 55 44 030; 55 48 065; 064 19 57 400dužina staze: 7 sati
Detaljnije 0 Komentari 2572 Hits 0 Ratings
OBAVEŠTENJE: Pripreme za izložbu fotografija 20 novembar 2013, 12.44 Najave
Krajem januara naredne godine  planiramo održavanje izložbe  fotografija i tako nastavimo ono što smo započeli ove godine. U tom cilju potrebno je da zainteresovani planinari PD ,,Kablar‚‚  do 15.12. 2013.god.
Detaljnije 0 Komentari 1049 Hits 0 Ratings

Izveštaji sa akcija

Nove slike u galeriji Oktobar 2013. 08 novembar 2013, 18.19 Izveštaji
Nove slike u galeriji Oktobar 2013.
01. Lazarev kanjon 05. oktobar (55) 02. Ovčar 13.oktobar (32) 03. Mučanj 20. oktobar (51) 04. Crna Gora - Durmitor 12.-13. oktobar (50) 05. Kukutnica 26.
Detaljnije 0 Komentari 1871 Hits 0 Ratings

Informacije o klubu i aktivnostima možete dobiti na uslužnim telefon 0600642403

Adresa: Kneza Miloša 11, Čačak 32000

Tekući račun: 155-3126-41 Čačanska banka,

E-mail: pdkablarcacak@gmail.com